Nem mindegy, honnan veszed éttermedbe a porcelántányért

Te szereted az antikvitásokat?

Jómagam nagyon sokáig semmilyen érdeklődést nem mutattam a régi tárgyak iránt, sőt nem is igazán értettem, miért gyűjtik őket olyan sokan és adnak ki értük akár elképesztően magas összegeket is; olyanokat, amelyeknek már a töredékének is örülne egy átlagember adott esetben. Végül az egyetemnek köszönhettem, hogy mégis megtanultam ezeket értékelni, mi több, érteni is hozzájuk: jó pár évnyi tanulás után egy tantárgyamnak hála könyvrestaurátori szakirányon kötöttem ki. Mondanom sem kell, ekkorra már megértettem, miért is képviselnek akkora értékeket az antik tárgyak: elképesztően sérülékenyek, viszont a legtöbb esetben fantasztikus, hogy mégis mennyi és milyen munka állt annak idején az elkészítésükben – ezt manapság már a legtöbb terméknél nehezen vizualizálható. Valljuk be, a tömeggyártás korát éljük, bár ennek köszönhetően az egyedi, kézműves, igazán nagy műgonddal készült tárgyak továbbra is elég értéktartónak számítanak és ha valakinek megfelelő a marketingje és tényleg jó minőséget készít, akkor csak találni fizetőképes keresletet – bár való igaz, ezért jellemzően meg kell küzdeni az egyre szélesebbé váló piacon.

Nagyon sok típusú régiség, antikvitás van, ami nagy értéket képvisel: hagyományosan ilyenek például a könyvek. Elég felnézni egy-egy licites antikvár oldalra és látható, hogy dedikált első kiadásokért több százezret képesek kiadni (már akinek van rá pénze), persze itt nem a szomszédasszony műalkotásaira kell gondolni, hanem a nagy irodalmi klasszikusokra. Ha pedig a dedikálás hasonlóan híresnek szól… hát, inkább le sem írom, mennyiért tudnak elkelni. Ilyenek még a régi ékszerek, festmények, persze festményeknél is megvannak a legkeresettebb festők. És persze, hogy szavamat ne felejtsem…

A porcelánok. A mai napig működnek Magyarországon is híres porcelánmanufaktúrák és vannak hihetetlenül elegáns üzleteik, jellemzően ezek kézzel is kerülnek kifestésre – a legapróbb mintákig, nem véletlenül mérik ezeket jóformán aranyárban. Biztos te magad is találkoztál már a Zsolnay, Herendi vagy épp Hollóházi márkák valamelyikével – régi, ritka darabok a gyűjtők körében folyamatosan borzasztóan keresettek, nem véletlenül nem szabad rögtön kidobni a nagymama elsőre csak porfogónak tűnő régi porcelánjait, mert könnyen lehet, hogy felbecsültetve meglepő összeg jönne ki.

Persze amennyiben éppen egy éttermet vagy bármilyen vendéglátóhelyet üzemeltetsz, valószínűleg akkor sem a legdrágább Zsolnay porcelán tányérokat szeretnéd használni, ha a fine diningban utazol – kell már alternatíva. Ha épp ilyen helyzetben vagy és elérhető áron keresel porcelán tányér vásárlására lehetőséget, akkor kattints ide, hogy mihamarabb megtaláld a tökéletes megoldást! Az összes eszköz beszerzése sosem olcsó mulatság, bárhonnan is veszed – viszont ha már szükséges egy nagybevásárlás, én biztos, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú helyről vennék meg minden lényegeset. Elvégre sem a kiadásod, sem pedig a kapott minőség nem mindegy, és a már előbb is említett egyre bővülő konkurenciában nem egyszerű kiválasztani azt a viszonteladót, amelyikben a lehető legjobban megbízhatsz.

A Hunnia Kristálynál kapható kiváló minőségű porcelánok, illetve porcelán tányérok akár öt éves pótlási garanciával elérhetők, márpedig egy vendéglátónál, valljuk be, a tányérok abszolút fogyóeszköznek számítanak – sajnos. Viszont ha így nézed, akkor náluk vásárolva már rögtön többet kapsz a pénzednél, mint amennyit először gondolnád! Emellett jellemző problémát jelent még a beszerzéseknél az a tény, hogy nagyon sok helyen borzasztóan kicsi az árukészlet, így pedig akármilyen jó minőséget és/vagy akármilyen jó áron forgalmaznak, ha nem tudsz vásárolni, egyszerűen azért, mert még megközelítőleg sincs olyan termékük, amilyen szívesen látnál szolgáltatóegységedben – márpedig minden jó vendéglátós tudja, hogy az arculathoz szorosan hozzátartozik a betérők számára az étkészletek minősége és megjelenése is, nem csupán az egyéb elemek számítanak, így mindenképpen érdemes megfelelően utánajárni mindennek a nagyobb összegű bevásárlások előtt és az arculathoz passzoló készleteket beszerezni.

A Hunnia Kristálynál kapható Horeca porcelán tányérok kifejezetten éttermi felhasználásra szolgálnak. Persze, most egy laikus feltehetné a kérdést, hogy mégis mi a csuda a különbség a “sima” és az éttermi porcelán tányér között… Nos, erre a válasz egyszerű, bár a technológiát nézve mégis bonyolult: az éttermi porcelán tányérok peremei rendszerint speciális eljárásoknak és anyagösszetételnek köszönhetően csorbulás ellen védettek, így időtállóbbak (és persze: vendégállóbbak), a felső üvegréteg is vastagabbá válik. Akkor is érdemes megnézni a weboldalt, amit linkeltem, ha csupán informálódni szeretnél, merthogy egy rövid, de annál informatívabb leírást is találhatsz az oldal alján a porcelánok készítésének módjáról és az összetevőik pontos arányairól – és máris érthetővé válik, miért ilyen drágák a porcelánok, főleg az egyedi darabok vagy éppen az éttermek számára készültek, amelyek sok esetben mintát is kapnak. Külsősként is jó néha csak úgy átfutni az oldalt, hiszen elképesztő, milyen dizájnokkal forgalmaznak porcelán tányérokat, komolyan, jó az ember szemének ennyi szépség a fárasztó napok után – személyes kedvenceim például a természet ihlette Horeca tányérok, ha már itt tartunk. Bizony, természeti ihletések… ha nekem nem hiszel, akkor lesd meg őket magad, csak nyisd meg a fenti linket, ha eddig még nem tetted! Egyedi formavilágok, már messziről is felismerhető, jellegzetes színek jellemzik ezeket a termékeket, de természetesen a shopban találhatsz számos klasszikusabb, egyszerűbb, még letisztultabb típust, viszont mindig a vágyott minőségben. Szerkezetük tömör, nagyon tartós, örök darabok, ráadásul a Horeca porcelánok tervezésénél az is nagy figyelmet kapott, hogy bizonyos szériák egymással harmonizálók legyenek a formákat tekintve, így bátran kombinálhatók egymással attól függően, hogy éppen milyen hatást szeretnénk vele elérni.

A porcelán tányérokon kívül is rengeteg típusú termékkel és márkával találkozhatsz, így, ha szélesebb körű vásárlást szeretnél tartani, én abban az esetben is bátran ajánlom a számodra. Persze felmerülhet a kérdés, hogy a szakmától abszolút távol állóként miért is ajánlok webáruházakat – nos, a baráti köröm már egészen széles és több vendéglátással foglalkozó barátom is van, akik többsége már nem egyszer szavazott bizalmat a Hunnia Kristálynak mind online, mind személyesen. Mert bizony ám, személyesen is elérheted őket, ráadásul nem is egy, hanem az országban két ponton is, Budapesten és Debrecenben egyaránt! Persze ha nem szeretnél vagy nincs lehetőséged a személyes látogatásra, bátran válaszd a fent is javasolt webáruházat, nem kell csalódnod. A kényelem kedvéért több fajta fizetési lehetőséget is biztosítanak, kártyával és utánvéttel egyaránt tudod rendezni a számlát, a várható szállítási költségek pedig egyértelműen fel vannak tüntetve, így amennyiben nem érnéd el az ingyenes szállítás határát, tudod ellenőrizni, mire számíthatsz.

Összességében, ha porcelán tányért szeretnél beszerezni, én egyértelműen a Hunnia Kristály Kft.-t ajánlom, akár személyes vásárlással, akár a webshopon keresztül! Hiszen egyre kevésbé mindegy, hogy egy-egy étteremben milyen berendezés várja a vendégeket, ez alól pedig bizony a porcelán tányér sem kivétel…