Antikvitások és újszerű megoldások között

Furcsa hobbim, hogy régi, poros törvénykezési iratgyűjteményeket nézegessek (vagy bármit, ami régi és “poros”), sőt van is mára olyan, ami a tulajdonomat képezi, bőven. Egyházi törvénykezési rendtartás 1895. – tudom, szokatlan, de nekem bármi ilyesmi nagyon érdekes tud lenni. Elmerülni a múlt idők hétköznapi dolgaiban, amik az akkoriaknak már-már frusztrálóan unalmasnak tűntek. Ugyanakkor nagyon fura érzés ezt összevetni azzal, hogy hová fejlődött, újfent csak a technika által a hivatali kapcsolattartás, a bevallások világa és bármi ilyesmi…

Emlékeztek még arra az ígéretre, hogy az adóbevallás egyszer el fog férni Magyarországon egy söralátéten? Haladtunk azért előre a dologban, nem akarok ítélkezni most, hogy mennyire is sikerült az államnak tartania ilyen jellegű ígéreteit, de az biztos, hogy a magánszektor kreativitása megint csodákat művelt. (Egy minapi sztori az, ami újfent elkápráztatott) A roadrecord.hu szerintem az egyik legjobb példa rá, hogy milyen sokat tud segíteni ez a szektor, az államtól függetlenül is, akár állami hatóságokkal kapcsolatos ügyek intézésében. Ez is egy olyan cég, ami képes volt – ha már az állami gépezet mintha kicsit organikusan lomha lenne – előállni olyan megoldással, amit az ösztönösség és egy jó gondolat szült meg. Például egy mobilis applikációt is fejlesztettek, amivel olyan útnyilvántartást lehet csinálni, amibe nem tud belekötni a NAV. Mert teljesen szabályos. Nyilván ezzel megkönnyítve minden olyan ember életét, akiét a lassú bürokrácia, és az ebből a lassúságból származó rengeteg ágas-bogas megoldás nehezíti. És olyan elvárások, amiknek tényleg nehéz megfelelni, mert mindig tartogatnak egy-egy buktatót. (Bevallást készíteni is mindig olyan volt, hogy egy-két pontját sosem értettük teljesen, és a rendszer hibát jelzett emiatt, nem így van?)

Ilyen sajnos, mind tudjuk, sok hivatali gépezet, de áldhatjuk a sorsot tehát, hogy akad egy-két hozzáértő mindig azok között, aki ismeri a problémákat belülről, mert elszenvedte mindazt szintén, ami ezen problémákból származhat, és eközben volt hozzá épp megfelelő szakértelme, hogy mondjuk informatikai megoldást, megoldásokat dolgozzon ki a boldoguláshoz. Miben állhat ennek a lényege? Mondjuk abban, hogy egy olyan szisztémát hoznak létre – ami alapján az adott applikáció is működhet -, amely szisztéma minden eleme azért dolgozik, hogy kiszűrje azokat a hibákat, amiket a NAV is képes lenne megtalálni, és ezért hibásnak minősíthetnének, de emiatt a jól működő rendszer miatt nem fognak. Tényleg kettős a titok nyitja: a NAV-ot is jól kell ismerni, a bevallási, nyilvántartási és egyéb szisztémákat, és az informatikai megoldásokat. De nem ragadnék le az említett applikációnál, a roadrecord.hu ennél többet tartogat, mint egy egyszerű mobilos megoldás!…

A kiküldetési díj, külföldi, vagy belföldi kiküldetés esetén, ezek elszámolása és egyebek mind-mind nagy feladat elsőre, de sokaknak nyilván sokadjára is, és ebben is segít maga a program és maga a roadrecord.hu oldal. (Program, mert nem csak mobilos informatikai megoldást biztosítanak egyébként, hanem asztali pc-n használható dolgot is) Azért mondom, hogy van, akinek sokadjára is segítségre lehet szüksége, hiszen a kisvállalkozások nem arra vannak berendezkedve, hogy minden aprósághoz tűpontosan értsenek és tudjanak, tartsanak minden határidőt. A roadrecord.hu-hoz is fordulhatunk ilyesmikkel.

Azt írják, ha ennyire nincs időnk, kapacitásunk, vagy motivációnk, az ő segítőik személyesen is közreműködhetnek mondjuk NAV-hiteles útnyilvántartás elkészítésében. Szintén írják, mindezt “akkor ha nem lenne elég erre a program” – ezt fordítottam én úgy, hogy maga a program és applikáció az egy dolog, de tudok én egyszemélyes, mégis komoly vállalkozásról is, na meg olyanról, aminek tagjai, kisebb cégeknél is mind el vannak foglalva túlságosan a maguk dolgával. És feleslegesen emiatt nem fizetnek pénzügyes szakembert. Ahogy külsős könyvelőt is fizetünk olykor viszont, úgy fordulhatunk tehát tényleg a roadrecord.hu-hoz, akiknek a szakértelme megkérdőjelezhetetlennek tűnik nekem, mindenképp. Akkor is forduljunk hozzájuk, ha már bekérte a hatóság az útnyilvántartást, de nem vagyunk benne biztosak, hogy úgy, ahogy azt mi addig összetákoltuk, teljesen rendben lesz… A másik jelszó a RoadRecordnál ugyanis az a gyorsaság. Egy csomó dolgot lehetséges utólag is, nagyon gyorsan elintézni, összeállítani! Ezt jó ha tudjuk. Egy megfelelő szakembernek – de magának a RoadRecord programnak is -, csak számok, adatok kellenek. Ha minden megvan, bármikor készülhet hiteles nyilvántartás.

Amennyiben most indulunk egy új vállalkozással, vagy egy új projekttel a cégünknél, természetesen hasznos tippeket fogunk találni százával az oldalon, hogy hogyan dokumentáljunk. Informatikai értelemben is felvilágosítanak, hogy mivel rögzítsünk például szükséges adatokat, ha majd utólag szeretnénk használni a RoadRecordot, de maradjunk egyelőre még egy kicsit a “szakemberes szolgáltatásuknál”.

Azt írják, nem érdemes lebecsülni, az útnyilvántartást ugyanis egy nagyon is gyakran ellenőrzött dokumentum, amit a NAV kér. Pontosabban a “negyedik leggyakrabban ellenőrzött bizonylat”. Így írják. Ők a meglévő adatainkból egy tervezetet készítenek, amit egy program ellenőriz, nekünk pedig csak ki kell nyomtatnunk. Nem zseniálisan egyszerű? Ott az oldalon, a www.roadrecord.hu/utnyilvantartas-szakerto-szolgaltatas linken kérhetjük az azonnali visszahívást, ami által felvehetjük velük bármikor a kapcsolatot. Nagyszerű, hogy manapság már ennyire okos programok készülnek a dolgaink menedzselésére, de ne aggódjunk, ha mondjuk úgy éreznénk, mi már nem vagyunk ez a generáció! A RoadRecord megérti, és ezért is van, hogy ott helyben adódik lehetőségünk tehát a megkeresésünkre. Nem csak a húszéveseké a világ… Bár érdemes megtanulni a módszereiket.

Szóval, a kiküldetési díj egy napidíj – erről és a költségelszámolás mikéntjéről is írnak még továbbá, megalapozásul akár a program használatához, akár az általános tájékozódáshoz, vagy egyáltalán, hogy értsük, mi az, amire vállalkozunk és el tudjuk dönteni, hogy miféle megoldást kéne végül igényelnünk. A menetlevéltől sok egyébig mindenről kaphatunk ismertetőt a már sok formában említett szolgálatói weboldalon. Amit nem győzök dicsérni… Ha mégis magára a programra tesszük a voksunkat, van két “Így működik” jellegű videójuk is, mert van, aki ma már a Youtube-ról szereti beszerezni, magyarázó videókban a szükséges ismeretanyagot bármihez. Gondoltak tehát a legújabb generációra, az idősebbekre, meg mindenkire. (Az előbb a régivágásúbbaknak ajánlottam valamit, most láthatjuk, hogy az ifjak is mindennel ki vannak szolgálva) A legtöbb ilyen hasznos tipp a roadrecord.hu felső menüsorából, a “Megoldások” menüpontot lenyitva érhető el. És van itt még egy online súgó is: www.roadrecord.hu/help. A kiküldetési díj nem csak a cégünknek fontos, értsük meg, hanem azoknak is, akik ellenőrzik a dolgainkat, úgyhogy ne legyünk könnyelműek, mindennek olvassunk itt utána!

Nem bámulatos tehát, hogy ma már fel sem kell állnunk a számítógép elől? Nem csak információhoz jutunk ott, hanem késztermékekhez, hasznos szolgáltatások keretében útnyilvántartás elkészítésének lehetőségéhez, sőt a RoadRecord leszállítja ezt a dolgot a mobiltelefonunk szintjére! Ez az igazi XXI. század. Hiába a régmúlt érdekes, a jelen akkor is sokkal jobb!