Az antikvitásban is találkozunk a plazmavágás eredményével

Na, nem a nagybetűs Antikvitásban, itt most egy antikvitás boltról beszélek, ahol mindenféle érdekes dolgot szoktam találni… megkérdőjelezhető régiség értékkel. Persze legtöbbször csak nézelődni járok be. Utolsó alkalommal viszont megakadtt a szemem egy kis fém szerkentyűn. Sajnos a tulaj se tudta megmondani, mivel van dolgom, de innen indult be az agyam fogaskereke, ugyanis úgy sejtettem, hogy acélból készült. Innen pedig szöget ütött a fejembe, hogyan tudnak egy rideg fémből viszonylag ilyen elegánsnak tűnő valamit csinálni. Gondoltam, rákeresek az interneten, hogy is működik az acél megmunkálása. A végén aztán az Acélpartner oldalán kötöttem ki, akik nem a művészi megmunkálással, sokkal inkább a praktikussal foglalkoznak. De abban mindennel: láng- és plazmavágással, élletöréssel, kereskedelemmel, tisztítással… Tényleg mindennel.

Az első, amit be akartam mutatni az oldalukról (Plazmavágás – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás), az a kereskedelmi részük volt. Az alap, amivel kereskednek az négy lemez típus, ami van, és összesen 6 lemez minőségből lehet választani ezen a négy lemez típuson belül. Szerencsére itt a laikusok sincsenek elveszve egy bizonyos pontig, hiszen minden egyes minőség mellé oda is írják, mi tartozik ide, mit lehet ilyen minőségű acéllemezből készíteni. Az építkezési alap például az EN 10025-2/2004 szabványú; melegen hengerelt, ötvözetlen durva (quatro) lemez, de van melegen hengerelt, növelt folyáshatárú és kopásálló durva (quatro) lemez is, aminek a szabványa EN 10025-5-6/2004, és szerkezeti acél; gép, híd, jármű, nehézgép, egyéb könnyű, közép és nehéz szerkezetek gyártásához lehet felhasználni.. A minőségét tekintve pedig (teljesen őszinte leszek) egy csomó betű meg szám van egymás mellé írva, így nem igazán tudom megmondani, mit jelent, de aki járatos ebben, annak biztos sokat mond.

A lemezek mellett még, ahogy említettem egyéb tevékenységeket is folytatnak, ilyen például a plazmavágás is, ahogy a linkjükből is lehetett sejteni. Ez szintén egy nagyon érdekes terület. Ez a folyamat Plazmavágó berendezéskkel történik és szénacélokon, és erősen ötvözött acélokon végzik el. 1-60 mm vastagságig, valamint 3.000 x 12.500 mm táblaméretig lehet kérni ezt a kimondott szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a vágás végén lesz egy 0.1-6cm vastag, 3mx12,5m-es lemezed, amit ezzel a módszerrel tudsz velük vágatni. A vágási tartomány lyukasztással 40 mm-ig, anyagszéltől 60 mm-ig tart.

A berendezések feje körkörösen mozog, és ha jól értettem, ezt amúgy lehet cserélni, de ez a legjobb fajta, mivel egy fejjel több fajta vágást lehet végezni: merőleges és ferde vágást, jelölést és írást is. 2021-ben beüzemeltek egy második gépet is, ami lehetővé tette, hogy a lemezvastagságnak megfelelő átmérőjű belső kivágásokat is kialakítsanak. Tekintve, hogy mindezt a vírus kellős közepén tették, megemelem a cég előtt a kalapomat, és további sok sikert kívánok nekik. Bár lehet, hogy 20 év munka után már egy ilyen beruházás is rutin lesz. Ezeken túl pedig az országban egyedüliként, csak ők tudnak vállalkozni a bármilyen technológiával korábban levágott alkatrészek CNC-vel, szkenneléssel pozicionált, plazmavágással elvégzett utólagos gyökölésére, akár 40 mm gyökmélységig. Ezeknek az üzemmódoknak kombinációja nagyon bonyolult alkatrészek gyártását teszik lehetővé.

Lángvágást is végeznek a plazma mellett, az így zajlik:

Általános rendeltetésű szerkezeti acélok és enyhén ötvözött acélok alkalmasak erre a procedúrára, ha nem tudod, ezeket mire lehet használni, a kereskedelem résznél . Ezeket 5 mm – 3,5 cm vastagságig 4 m -12 m táblaméretig vágják. 3 darab CNC vezérlésű lángvágó géppel rendelkeznek:

4 fejes gép 2.000 x 6.000 mm-es asztallal

4 fejes gép 2.500 x 12.000 mm-es asztallal

6 fejes gép 4.000 x 13.000 mm-es asztallal

Mivel tiszta propángázzal dolgoznak, ezért kiváló minőségű vágási felületet tudnak biztosítani minden lemeznél. A lángvágott felületet minden esetben meg is tisztítják kézi köszörűvel. A három lángvágó gép nagyfokú rugalmasságot biztosít, így minden megrendelést, még az sürgős, illetve egyedi rendeléseket is gyorsan és pontosan tudják kezelni.

Ami még nagyon fontos lehet, főleg ha építkezésen gondolkodsz, az az egyéb tevékenységek menü pont. Ezek alatt találod meg az acélszerkezetek gyártását és az építő ipari kivitelezést.

Az előbbi, ami az acélszerkezet gyártása, ezt takarja: a partnercégükkel együtt folyik tevékenység, ami annyit tesz, hogy náluk elvégzik a forgácsolást, vagy vágást, vagy egyéb más hasonló tevékenységet, ahogy azt az oldalukon is írják, és a partner cég összeállítja a kisebb alkatrészeket. Ez a kapcsolat már tíz éve zökkenőmentesen folyik a két cég között, így nem kell attól tartani, hogy esetleg a megbízás belső gondok miatt nem menne végbe. Szerintem a kis antik tárgyam is valami hasonló eredménye lehetett.

És akkor az építő ipari kivitelezések, ami igazán fontos, ha építkezni szeretnél! A vállalkozási szerződés alapján kőműves, lakatos és építőmesteri munkákat is vállalnak, a megbízók igényei szerint, ez nagyon hasznos, hiszen egy kalap alatt meg van szinte minden. Vállalnak emellett még földmunkát és vasúti pályaépítést is, ha esetleg arra lenne szükség, bár ehhez nagyobb hal kell, mint egy magánszemély.

Ajánlatot kérni az oldalon keresztül lehet. Szóval, ha esetleg valaki építkezésre szánná el magát, vagy egyéb acéllal kapcsolatos tervei vannak-> Plazmavágás – Acélpartner Kft. – CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás, az forduljon az Acélpartner oldalához bátran. Egy ajánlatkérést legalább megér.