Napóra helyett napelem: a régi technológiát felváltja az új

Az évszázadok során nagyon sok módszert használtak arra, hogy világosságot hozzanak a mindennapokba, és ez a régiségboltok asztali lámpáin is meglátszik. Legkorábban ugye kezdték gyertyákkal, majd jöttek az olajlámpások és szépen haladtunk a mai elektromos áramig, mikor már minden elképzelhető kreatív megoldást behoztak a kisállat alakú lámpáktól a lávalámpákig. Ugyanilyen kreatívak voltak a napfény felhasználásával, hiszen évszázadokig az idő mérésére is használták, aminek a napóra az egyik legjobb példája.

Most azonban eljött az ideje annak, hogy lépjünk egy újabbat, és újabb felhasználási módját aknázzuk ki a Nap sugarainak, amivel a belső tereinket is megvilágíthatjuk. A Földünk készletei kifogyóban vannak, és ezzel mindannyiunknak szembe kell néznünk, és ennek megfelelően kell cselekednünk. Sajnos szél- és vízerőművet nem tud akárki építtetni, napelemet viszont igen. A Nap pedig egy olyan megújuló erőforrás, amit aránylag könnyedén elérhetünk, hasznosíthatunk és ugyanilyen könnyedén árammá alakíthatunk.

A Napelemek Pályázatok weboldalról részletes információt nyerhetünk ezzel kapcsolatban. Részletesen leírják, miből is áll egy napelemes rendszer, és hogy minek mi benne a funkciója. Ha pedig arra adnánk a fejünket, hogy napelemet szeretnénk, még bővebb tájékoztatás kaphatunk, bármilyen kérdés is merülne fel bennünk.

A személyes vizit során felmérik, mekkora energiaszükségletet kell kielégítnie a rendszernek, ehhez mekkora napelemes rendszer szükséges, majd ehhez mérten megvizsgálják a ház adottságait is. A ház fekvése azért fontos, mert a Nap bizonyos szögből érkezik, és hogy ezt megfelelően ki tudják használni, fontos a ház állása. A tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa a rendszerünket, valamint azt is látniuk kell, hol tudják becsatolni a rendszert az áramellátásunkba, valamint hogy hová tehetik majd az invertert.

Most mindannyian azon gondolkoznak: mi is az a napelem inverter?

Az inverter miatt valósítható meg a napenergia árammá alakítása. Az inverter az, aminek köszönhetően a fényenergia az általunk használt változó árammá alakul, és a mindennapi életben is használható lesz. A Napelemek Pályázatok például a csúcskategóriás német gyártmányú napelem inverterek használatára esküsznek, mert csakis a minőségben hisznek, hogy a lehető legjobbat adhassák vevőiknek. Ugyanezen az alapon a napelemekre magukra is 25 év garanciát ad a gyártó, így emiatt sem kell aggódnunk nagyon hosszú ideig.

Mindennek a beszerelése pedig összesen egy napot vesz igénybe, miután a felmérés befejeződött. Az egyetlen dolog, ami megakadályozhatja abban, hogy azonnal átváltson új napelemének használatára az lehet, hogy az előző szolgáltatója nem megy ki időben, hogy megtörténjen a villanyóra cseréje. Ebben azonban a Napelemek Pályázatok csapata már nem tud segíteni, mert habár egyéb hivatalos papírmunka intézésében az Önök rendelkezésére állnak, a korábbi szolgáltatóval Önnek kell kapcsolatba lépnie.

Hogy mit értek hivatalos papírmunka alatt? A napelemekre Magyarországon két pályázat is létezik, amelyekkel a beruházás nagy részét, ha nem az egészét azonnal meg tudjuk téríteni, és ehhez bizony rendesen el kell intéznünk a papírokat. Továbbá a napelemekre állami támogatás is jár, amely ismételten nem egy szóbeli megállapodásból áll. De emiatt nem kell aggódni, hiszen, ahogy azt említettem, a Napelemek Pályázatok csapata ebben már tud segíteni, hogy minél egyszerűbben lezajljon.

Ha bármi kérdésük van, akár a napelem inverterrel, annak beszelésével, vagy akár csak magáról a napelemekről, bátran forduljanak a Napelemek Pályázatok oldalához, ott biztosan kielégítő választ kapnak.