Az antik város egy modern távcsövön keresztül

Mikor eszünkbe jut Párizs, akkor a képzeletünkben elénk tárul a fényárban úszó, csillogó Öreg Hölgy, a Louvre világító piramisai, ami többek közt a híres Mona Lisa festményt is rejti és persze a Szajna. Mikor pár éve itt jártam a város más képet is elém tárt, ugyanis pozitívan és büszkén őrzi jelképeit, de nem áll a fejlődés útjába. Nem vehető el párizstól az a rengeteg régimódi épület és antikvitás, a kis sötét zegzugos utcák és az egész óvárosi történelmi hangulat, ami körbe lengi a Katakombákat és a Pantheont, illetve a Sorbonne légkörét, de nem kell sokat metróznunk, hogy egy új arca táruljon elénk ennek a városnak, ami felhőkarcolóival és hatalmas üveges épületeivel nem is lehetne modernebb hangulatú. A diadalív modern reinkarnációja pontosan egy vonalba épült a korábbi társával, ami nagyon érdekes ellentétet állít a városnak, de a régiségek közt is fellelhetőek bizonyos újítások. Modern köntösben minden csalogatóbb a fiatalabbak számára, és ebben az esetben nem feledkezhetünk meg egy igazán divatos témáról a környezetbarát életmódról sem.

Tündökölhet-e egy igazi ereklyéket felvonultató múzeum környezetbarát módon?

Párizs a fény városa az utóbbi időben több kezdeményezést is elindított a fényszennyezés visszaszorítására, így már nem világítanak a kirakatok éjjel nappal, és a Louvre áramfogyasztását is csökkentették közel 73%-al. A látványból mit sem veszítettek az épületek, viszont a bolygónk nagyon hálás, hogy a nagy energiafogyasztású izzókat ledes fényforrásokra cserélték. A város megérdemli, hogy ragyogjon, és figyelemfelhívó szerepe nagyon fontos a mai világban. Franciaország korszerű, élen jár a napelemekben is, hiszen hatalmas napenergia park és egy teljesen napelemmel működtetett piac is található az országban. A napelemek a vásárcsarnok teljes energiahálózatát képesek ellátni, így teljesen zölden működik.

Úgy vélem a francia példa megmutatja, hogy a napenergia igenis versenyképes, és világszinten a környezeti célok fontosságát helyezi előtérbe, hiszen nagy beruházásoknál ez az igazi üzenet, de ne feledkezzünk meg arról, hogy kis tételben az ökolábnyom javulásán kívül a költséghatékonyság sem elengedhetetlen szempont.

A napelem telepítési pályázatok itthon is nagyon népszerűek, egyre több háztartás vág bele ebbe a fenntarthatóbb energiagazdálkodási formába. Azt gondolom elég idő eltelt, hogy a köznyelvbe is bekerüljön ez a topik, már nem ismeretlen a fogalom senkinek, hogy miről is van szó és nem úgy beszélünk róla, hogy nincs elég pozitív vagy negatív visszajelzés és vélemény a témában. A lakossági napelemek telepítésébe viszont mégis nehezen vágunk bele, hallani rengeteg pályázatról, lehetőségekről, de honnan tudjuk melyik napelem telepítés pályázat a legjobb a számunkra. A legbarátságosabb segítséget a Magyar Fejlesztési Bank adja, amelyről ezen az oldalon tájékozódhatunk bővebben. Az oldalon megtudhatjuk, hogy tulajdonképpen nem is pályázatról van szó, hanem egy hitelhez hasonló támogatásról, amelynek persze vannak előfeltételei, de ezek az elvárások nem teljesíthetetlenek. Az MFB egy kamatmentes hitelt nyújt magánszemélyeknek, amely segítségével kevés önerővel belevághatunk ebbe az energetikai fejlesztésbe. A kifizetődés pedig havonta érezhető, hiszen a beüzemeléstől csökken a villanyszámlánkon a fizetendő összeg, így minden hónapban láthatjuk, hogy mennyire megérte a váltás.

A napelemek energiává alakítják a nap energiáját, így mindent, ami árammal működik képes ellátni megfelelő erőforrással. Ilyen például egy egyszerű konnektor, egy elektromos sütő vagy akár a bojler is. Ennek nagy előnye az is, hogy ma már rengeteg okos készülék csatlakoztatható hozzá, aminek segítségével még hatékonyabbá tudjuk tenni a lakásunkat, kevesebb áramfogyasztással, így megspórolva még több pénzt és energiát, csökkentve az ökológiai lábnyomunk méretét.

A napelemek tervezésétől a megtérülésig mindent megtalálsz az nepelemesrendszerek.info oldalon, úgyhogy érdemes körüljárni a témát, hogy bátran belevághass te is ebbe a projektbe és a napelemes rendszerek munkátarsainak segítségével átlépdelj a környezetbarát energia talajára.