Antikvitások között új vállalkozás

Nagybátyám szereti az antik tárgyakat, ezért évi 1-2 alkalommal megfordulok antikváriumokban, hogy születésnapjára, vagy mondjuk karácsonyra keressek neki valami általa értékelhetőt. Ezeket a kiruccanásokat én is egyre jobban élvezem, ahogy telik az idő és nő a látogatásaim száma, egyre több olyan tárgyat fedezek fel a sok csecsebecse között, ami felkelti az érdeklődésem. Bár még mindig nem igényelném őket a lakásomban, szívesen hallgatom meg a történetüket. Hogy kerültek ide, ki hozta be, mikor készült, és sokszor még az is kérdés, hogy vajon milyen célból készítették. Az egyik üzlet a kedvencemmé vált, ott már ismerősként üdvözölnek, mert számos alkalommal beszélgettem el kellemesen a tulajjal, aki egyben az eladó is.

Nemrég újra megfordultam nála, ezúttal nagybátyám kinevezése alkalmából akartam valami hozzá illővel meglepni. A tulajdonos már belépésemkor mosolyogva köszöntött és rákérdezett hogy sikerült a fiam vizsgája. Elmeséltem neki, hogy azon már túlvagyunk, neki jelenleg éppen az a terve, hogy vállalkozást indít, online szolgáltatásokkal szeretné keresni a kenyerét. Az üzletvezetésben tapasztalt férfi megemlítette, hogy pár napja olvasott egy jó cikket arról, hogyan érdemes hozzáfogni egy online vállalkozás indításához. Mivel én magam is azt terveztem, hogy segítek fiamnak az első lépések megtételénél, rögtön rá is kerestem erre a cikkre. Az írást a https://szekhelypartner.hu/ oldalon találtam meg, valóban jó kis írás volt, én is láthattam, nem egy nehezen megoldható dolog. Ezt a fiam már többször említette ugyan, de ismerve a fiatalság laza hozzáállását, nekem kellett a megerősítés.

Körülnéztem egy kicsit a weboldalon, nagyon sok hasznos információt találtam arról, hogy hogyan is érdemes nekikezdeni egy cég alapításának, vagy egy vállalkozás indításának. Át is küldtem a linket a fiamnak, hasznára lesz, ha így együtt láthatja milyen dolgokra kell figyelmet fordítania a vállalkozása indítása előtt és mik azok a fontos dolgok, amiket el kell intéznie, miután sikerült bejegyeztetnie a vállalkozást. Ő nem az az előre felkészülős típus, szóval nem árt majd rendszeresen ránéznie az itt felsoroltakra, hogy felhívják a figyelmét a tevékenységi körök megválasztásának fontosságára, hogy biztosan időben bejelentkezzen a NAV-hoz, vagy az iparkamarához.

A cégalapítás költségei is egyértelműen feltüntetésre kerültek itt, és mindez kiegészült egy székhelyhasználati szolgáltatással is. Ez annyit jelent, hogy a céget, vagy fiam esetében a vállalkozást nem a lakóhelyre, vagy telephelyre jegyzik be, hanem megbíznak egy ezzel foglalkozó vállalkozást. Ők a székhely biztosításán kívül vállalják a céges levelek átvételét és továbbítását, szükség szerint tárgyalóterem biztosítását, akár üzleti, akár hatósági ellenőrzés céljára. Erről korábban is hallottam már, a mi esetünkben mindenképpen érdemes megrendelni, mert nem lenne túl kényelmes, ha a családi házunkat keresnék fel a hatóságok egyeztetések miatt. Maga a cégalapítás költségeit csak kis mértékben növeli, – valójában ezen az oldalon nem is növeli, mert a cégalapításhoz ajándékba adnak több hónapot – viszont nagyon hasznos szolgáltatás. Főleg egy online vállalkozás számára. Ha már mindent online intéz, még a saját szolgáltatásai is online működnek, fura lenne, ha a székhely meg hozzánk kötött lenne.

Kihelyezik a cég cégtábláját is, ami egy előírás, bár nem tudom, hogy valóban kötelező -e ez egy online vállalkozás esetében is. Az oldal felsorolja azokat a kritériumokat, amiknek meg kell felelni ahhoz, hogy valaki céget alapíthasson, tehát nem kell hosszasan olvasgatnunk a nehezen érthető törvények szövegeit emiatt sem. Akár megspórolhatunk ezáltal egy ügyvédi konzultációs díjat is, mert már eleve felkészülten tudunk érkezni, nem kell többszöri találkozó ahhoz, hogy az ügyintézés minden részlete tisztázódjon.

A Székhelypartner magát a cégalapítást megkönnyíti azzal, hogy akár egy óra alatt kiadja a székhely használatához a hivatalos hozzájárulását és a szolgáltatási szerződés megkötésével várnak a cégbejegyzés lezárultáig. Az antikváriumi látogatásommal így két legyet ütöttem egy csapásra, mert a segítség, amit a fiamnak szántam a vállalkozása indításához, itt megtalált engem.