Egy rokonszenves régiségkereskedő mosolya ne legyen szörnyen antik!

Azon szerencsés felnőttek közé tartozom, akiknek él még nagyszülőjük. Ahogy idősödöm, egyre fontosabbnak érzem, hogy minél több időt tölthessek a nagymamáimmal, akik hála az égnek, idős koruk ellenére egész jó egészségnek örvendenek, és szellemi frissességük sem különösebben romlott az idő előrehaladtával. Ennélfogva rendkívül élvezem, amikor alkalmam nyílik hosszasabban elbeszélgetni velük a régmúlt időkről, saját életük személyes történeteiről, az 50-60-70 évvel ezelőtti valóságról.

A férjem nagyszülei sajnos már csak ránk hagyott emlékeikben élnek tovább a környezetünkben, mint például a lakásunk modernségébe is szervesen illeszkedő neobarokk bútorok, melyeket az egyik nagymamától örököltünk. Az egyszerű, de mégis igazi nemességet árasztó vonalvezetésű fotelekhez nemcsak meglepő kényelmük miatt ragaszkodunk, hanem mert színviláguk, a kitűnő minőségű kárpit arany és pasztell zöld árnyalatai nagyszerűen illeszkednek az aranysárga huzatú kanapénkhoz. A fotelekhez azonos stílusú intarziás asztal is tartozik, melyet szintén a nappaliban helyeztünk el. Mielőtt ezek a bútorok hozzánk kerültek volna, sosem jutott eszembe az antikvitások felől érdeklődni, azóta viszont gyakran nagy élvezettel nézelődöm az ilyen régi tárgyakkal foglalkozó boltokban.

Egy alkalommal, lehetőségem nyílt egy órát eltölteni egy igényes régiségkereskedésben a főváros II. kerületének egy patinás utcájában. Az asszisztens az eladópultnál foglalatoskodott néhány apró portéka elrendezésével, míg a szomszéd szobában lelkendező beszélgetés zajlott, amit én is fél füllel nyomon követtem a polcok előtt állva, szemlélődés közben. Nyilván a bolt tulajdonosa lehetett az a hölgy, aki elragadó boldogsággal részletezte az ajtónyílás túloldalán néhány régi fürdőszobai kellék történetét és használati módját. Igazán lenyűgöző stílusban, bennem óriási rokonszenvet keltve mesélt a korabeli polgári életnek eme nem igazán közismert részleteiről. Valódi késztetést éreztem arra, hogy én is csatlakozzam a hallgatóságához, így átsétáltam a szomszédos kiállítótérbe. Meg is találtam a kis csoportot: a hölgy széles mosollyal felém fordult üdvözlésemre. Ekkor az addig felépült rokonszenvem apró szilánkokra tört bennem képzeletben.

A bolttulajdonos hölgy mosolya ugyanis gyalázatosan elhanyagolt fogsort tárt elém. Alig maradt szerepe az addig hallott sok-sok remek dolognak, nagyon meg kellett magamban küzdenem, hogy a rettentő látvány ellenére kipréseljek magamból egy érdeklődő kérdést a sok szép tárggyal kapcsolatosan. Sajnos ilyen életbevágó fontosságú az első benyomás, hogy mit mutat meg az ember mosolya. Ha ennyire rossz hatást kelt egy karbantartást nélkülöző fogazat, szinte hiábavaló minden más kedvező tulajdonsága az illetőnek. Hogy mi mindenre lehet jó az esztétikai fogászat…

esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat manapság már mindenki számára könnyen elérhető, és kis anyagi ráfordítással egészen megváltoztatható a hátrányos fogazati adottság. Már egy egyszerű fogkőeltávolítás is rengeteget számít, ráadásul a száj higiéniai karbantarthatósága szempontjából is életbevágó. Nemcsak a súlyosabb fogbetegségek megelőzése céljából fontos, hanem elkerülhető vele a fogak tartós elszíneződése, valamint a kellemetlen szagú lehelet is. A kezeletlen fogkő számtalan egyéb szövődményt is okoz, mivel megtapadnak rajta azok a baktériumok, melyek aztán előidéznek a szájüregben különböző gyulladásokat. A lerakódott fogkő mennyisége pedig eltávolítás híján egyre csak növekszik, így az ezzel párhuzamosan felszaporodó baktériumok fogszuvasodást, és ínysorvadással járó ínygyulladást is okoznak.

Nos, a hangja, lelkesedése és elbeszélései alapján oly rokonszenvesnek tűnt boltos hölgy mosolyán mindez igen szerencsétlenül megmutatkozott, akárcsak egy fogorvosi tankönyv nem túl gusztusos fotóin. Az látványa okozta sokkomból való kijózanodás után az egyik első gondolatom az volt, hogy diszkréten felhívom a figyelmét a mindössze néhány saroknyira található jó hírű fogászatra, ahol szakszerű, magasan képzett szakembercsapat és korszerű eszközökkel felszerelt fogorvosi rendelő biztosítja a megoldást hasonló gondokkal küzdő páciensek számára. Sőt, természetesen nemcsak a fogkő eltávolításban, hanem az esztétikai fogászat egyéb területein is kiváló szakértő a csapat, így bátran lehet hozzájuk fordulni fogszabályozás, fogfehérítés vagy fogpótlások szükségessége esetén is.

Mivel én magam is a környéken lakom, néhány alkalommal jártam már kezelésen ennél a fogorvosnál, és számos távolabb lakó ismerősömet is hallottam már ujjongva mesélni a rendelő falai közt végbement csodákról – már ami az ember mosolyát illeti. A szaktudás hátterében barátságos, derűs hangulat és a páciensekkel kialakított bizalmi kapcsolat áll. A csapat nemcsak az ide látogató fogaival törődik, hanem maga az ember a legfontosabb a számukra, pontosabban az, hogy minden beavatkozás tökéletesen fájdalommentessé válhasson! Hogy minden dolgozójuk bizalmat ébresszen a kezelő ülésekben fekvő páciensben! Hogy idegőrlő várakozás nélkül történhessen meg minden kezelés! Hogy az esztétikai fogászat módszereivel helyrehozott, megszépített fogazat valóban elősegítse tulajdonosának őszinte önbizalmának felépülését – saját és környezete legnagyobb örömére!

Az időpontkérés is roppant egyszerű náluk, még telefonálgatni sem szükséges. Elég csak a weboldalukon lévő időpontkérő űrlapot kitölteni, amire ők rövid időn belül választ is adnak. Remélem, hogy a régiségkereskedésben dolgozó hölgy nem vette zokon, hogy ajánlottam neki a fogorvosbudapest.info szolgáltatásait. A legjobb szándék vezérelt, hiszen ilyen profi fogorvosi munkából ő csak profitálni fog. Ki tudja, a szebb fogak talán még az eladást is megkönnyítik majd neki.