Napelemekről szóló könyvre bukkantam a kedvenc antikváriumomban

A szülővárosomban van egy kedvenc antikváriumunk, ahova nagyon szívesen járunk együtt apukámmal. Megszokott programunkká vált, hogy ha hazalátogatok hétvégére, akkor a szokásos belvárosi sétánk alatt útba ejtjük az antikváriumot is. Legutóbb, amikor éppen otthon jártam, és apával a szokásos könyvnéző körünket futottuk, találtam egy nagyon érdekes kis könyvet. Ez a könyv nem másról szólt, mint a megújuló energiaforrásokról és azok megkérdőjelezhetetlen hasznáról. Ezt végül meg is vettem, mert gondoltam jó lenne tájékozottabbnak lennem a témában. Apa is érdeklődést mutatott iránta, szóval ha befejeztem az olvasását, majd továbbadhatom neki.

Gyorsabban végigrágtam magam ezen a könyvön, mint azt elsőre gondoltam. Sok érdekességet megtudtam belőle, például azt is, hogy a napelem rendszerek ára egyre csak csökken, ami annak köszönhető, hogy egyre olcsóbban előállíthatóak a napelem panelek, amelyek ráadásul egyre hatékonyabbak is. Azt, hogy az “olcsó” kifejezés alatt pontosan mit is értett a szerző nem tudtam pontosan. Fogtam hát magam, és hasra ütés szerűen rákerestem az interneten, hogy mennyire alacsony egy 6 kw napelem rendszer ár. Azt hittem, hogy az agyam eldobom, amikor megláttam, hogy egy 6 kw napelem rendszer ár 2 millió forint fölé is mehet. Bár ha belegondolunk, egy ekkora rendszerrel már egy olyan házat is el lehet látni árammal, ahol nagyobb elektromos fogyasztók, például légkondi is helyet kap.

Azért is volt jó beleolvasnom ebbe a könyve, mert az is kiderült számomra, hogy egy napelem rendszernek nem csak a környezetre nézve vannak pozitív hatásai, hanem a pénztárcánkra is. Persze a telepítéskor egy nagyobb összeget kell kiadnunk egyben, de ez 8-10 év alatt megtérül. Ez amiatt lehetséges, mert a napelemek megtermelik nekünk azt az energiát, amit egyébként a központi áramszolgáltatótól vennénk meg. 8-10 év hosszúnak tűnhet, de ezek után gyakorlatilag ingyen juthatunk áramhoz. Évente pedig akár százezres tételeket spórolhatnak így meg nekünk a napelemek.

A legközelebb, amikor hazamegyek, oda is adom apának a könyvet, mert ő is biztos sok újdonságot fog megismerni belőle.